Recensie – Donkertest

Recensie Mieke Schepens
Wanneer je bovenstaande tekst van de achterflap leest weet je niet dat het gezin Van Gelre behalve de drie zussen en de moeder, ook nog een broer Lucas rijk is.
Lucas is anders dan zijn zussen en hij heeft vreemde ‘dromen’. Er is een reden voor het feit dat hij anders is en ook anders behandeld wordt, dat wordt al vrij snel duidelijk in het boek. Zijn ‘dromen’ grenzen aan het mystieke en worden voor de lezer begrijpelijker naarmate het verhaal vordert.
De titel wordt al op de eerste bladzijde genoemd en is als het ware een samenvatting van het hele verhaal! Dat is knap bedacht door deze auteur! Lees meer >>
***
Recensie Danielles Boekenhoek
Margret van Gelre is de moeder van 3 dochters en een zoon, Lila, Péar, Victoria en Lucas. Haar dagelijkse focus ligt op het zorgen dat haar dochters zo goed mogelijk en zo hoog mogelijk in de maatschappij komen te staan. De universiteit van Harderwijk is gesloten en dat heeft de van Gelre dynastie een deuk in het imago opgeleverd. Haar dochters moeten dan ook zorgen dat ze opnieuw hoog in het aanzien komen te staan. Ze wil niets liever dan dat iedereen het over haar dochters heeft. Lila is taxateur en wordt enorm gewaardeerd, Péar is een succesvolle zwemmer die al veel prijzen gewonnen heeft en Victoria gaat studeren in Wichita USA.
Zodra haar dochters in haar ogen iets niet goed doen, moeten ze bij Margret verantwoording afleggen. Lucas heeft het iets gemakkelijker, want zijn moeder bemoeit zich een stuk minder met hem.
Wat zullen ze gaan doen wanneer er tegenslag op hun pad komt?
De familie van Gelre deinzen niet weg om ten koste van andere hun doel te bereiken. Er komt dan ook genoeg gretigheid, dominantie en hebzucht bij kijken. De liefhebbers van intriges zullen dan ook enorm smullen van die boek. Lees meer>>>
***
Recensie Charlottes Boeken.blogspot
Een interessant gegeven, een geschreven erotisch drieluik geïnspireerd door het Hooiwagen-drieluik van een kunstschilder. De drie elementen carrière, erotiek en tragiek maakten mij wel nieuwsgierig naar ‘Donkertest’. De cover is mooi, een landschap in de vroege ochtend, met een zonsopgang, met een muur ervoor. De omschrijving van de inhoud kan ik niet beter weergeven dan het bovenstaande.
Bijzonder is ‘Donkertest’ wel. Bewonderenswaardig ook, want het is niet gemakkelijk, een erotisch boek schrijven dat meer is dan platte seks en ook nog een verhaal is. Pinson kan dat. ‘Donkertest’ is prima leesbaar verhaal, met goede omschrijvingen van lust, zonde en liefde, ook dat laatste. Tijdens het lezen krijg je rode oortjes. Lees meer >>
***
Recensie Erik le Romancier
Waartoe een schilderij van Jeroen Bosch allemaal niet kan leiden… In dit geval tot de roman Donkertest van Iris Pinson. Geïnspireerd door De Hooiwagen van Bosch vertelt Donkertest het dramatische verhaal van de ondergang van vier hyperambitieuze vrouwen, moeder Margret van Gelre, een geslaagd eurocommissaris, en haar drie aantrekkelijke dochters, Lila, Péar en Victoria. Vier bevoorrechte dames op weg naar de hel.
Maar wat is nu eigenlijk een donkertest? Ik had nog nooit van het woord gehoord, maar een donkertest schijnt een soort technische of IT-achtige test te zijn, waarbij wordt gekeken of een bepaald systeem bestand is tegen hoge druk of stress, of dat het faalt en in elkaar klapt. Een mooie metafoor voor de levens van de vier dames. Één ding is zeker na het lezen van dit verhaal: Margret, Lila, Péar en Victoria van Gelre slagen absoluut niet voor hun persoonlijke donkertest. Integendeel, de vrouwen gaan aan het eind roemloos en reddeloos ten onder. Dit ondanks al hun privileges, mogelijkheden en grenzeloze zelfvertrouwen. Maar wanneer zelfvertrouwen niet vergezeld gaat van zelfkritiek en zelfkennis, dan ontaardt het al snel in grenzeloze zelfoverschatting. Lees meer >>>
***
RecensieAnja Schuller
Het is een speciaal boek. Het is net zoals het schilderij van Jeroen Bosch in drie delen verdeeld en beschreven. Lila, Péar en Victoria Van Gelre zijn drie zussen die denken dat ze het voor elkaar hebben. Hoe verhoudt zich de paradijselijke onschuld tot de schuld?
De roman start in het paradijs, belandt daarna in een voorstelling van hebberige mensen rondom een hooiwagen en eindigt in de hel.
De familie is bezitterig. De personen doen zich mooier voor dan ze in werkelijkheid zijn, maar daar kom je nog wel achter. Lila, Péar en Victoria Van Gelre zijn drie zussen die het voor elkaar hebben. De dames zijn aantrekkelijk, en niet op hun mondje gevallen. Mannen vallen wel voor deze mooie vrouwen. Lees meer >>>
***
Recensie Esmeralda
Ik heb gelezen “Donkertest” van Iris Pinson.
Hoe verhoudt zich de paradijselijke onschuld tot de schuld? Lila, Péar en Victoria Van Gelre zijn drie zussen die het voor elkaar hebben. Ze zijn aantrekkelijk om te zien, hoog-intelligent, welbespraakt en ze hebben een grote aantrekkingskracht op mannen met status. Maar de dames zijn kritisch en ze zijn alleen ontvankelijk voor mannen van goede afkomst, die ook wat te spenderen hebben.
Volgens de achterflap staat De Van Gelre familie synoniem voor de allegorische voorstelling rondom een hooiwagen, waar iedereen gretig zijn aandeel probeert te bemachtigen.
De donkertest vind ik een apart boek. Het is net zoals het schilderij van Jeroen Bosch in drie delen verdeeld en beschreven.
In het eerste deel herken je mensen uit de huidige maatschappij. Je interessanter voordoen dan je in de werkelijkheid bent. Het personage van de eurocommissaris Margret is perfect neergezet. Een dominante vrouw die de regie stevig in handen heeft en haar dochters succesvol naar de voorgrond schuift. Wat een ego is dat mens toebedeeld. Lees meer >>>
***
RecensieEllen van de Bergh
Donkertest van Iris Pinson vind ik een mooi boek waarin de hebberigheid van een door macht beluste familie word beschreven.
Lila is een doortrapte vrouw. Ze denkt dat ze alles naar haar hand kan zetten. Vervolgens wordt ze door haar geliefde in de handboeien geslagen, waarvan ze na afloop vindt dat ze superieur is. Feitelijk ondervindt ze als een onderdanige de seks van haar vriend Sander, die zich op haar geoliede lichaam bevredigd.
Ook haar zus Péar die een succesvolle zwemster is, heeft haar eigen leven totaal niet onder controle. Het nastreven van het perfecte lichaam eindigt in anorexia, waardoor de top niet meer binnen haar bereik ligt. Eigenlijk een zielig en leeg bestaan dat volledig in dienst staat van haar moeder Margret van Gelre. Lees meer >>>
***
Recensie Elly van de Meer
Margret van Gelre is Eurocommissaris, gescheiden van Lodewijk van Bommelsteyn en moeder van drie dochters en een zoon.
Haar streven is om haar kinderen hoog op de maatschappelijke ladder te krijgen. De van Gelre dynastie moet opnieuw leven ingeblazen worden als compensatie voor de sluiting van de Universiteit van Harderwijk. Margret heeft het er nog steeds moeilijk mee dat de door familie van Gelre opgerichte Universiteit tijdens de Franse inval, gesloten werd.

Ze wil dat haar dochters belangrijke mensen worden waar iedereen het over heeft. Ze stelt alles in het werk om haar dochters een bevoorrechte start te geven.
Het lijkt aardig te lukken. Lees meer >>>
***
Resensie John Zon

Donkertest van Iris Pinson is mijn boek. Waarom? Het verhaal is gebaseerd op de Hooiwagen van Jheronimus Bosch. De schilder die bekend staat om zijn satirische voorstellingen. Dat geldt ook voor Donkertest, waarin het personage van Joen Maelre als de Marskramer vanaf de zijlijn de Van Gelre familie voor dezelfde redenen observeert.
Het verhaal van de Donkertest is opgebouwd zoals de drie panelen van het triptiek. De roman start in het paradijs, belandt daarna in een voorstelling van hebberige mensen rondom een hooiwagen en eindigt in de hel.
De van Gelre familie die het verhaal domineert, steken hun gretigheid en dominantie ten koste van anderen niet onder stoelen of banken met als doel hun status te bestendigen en hun hebzucht te bevredigen. Lees meer >>>
***
Recensie Wim de Lange
Een gedurfde roman waarin de Hooiwagen van Jeroen Bosch als inspiratie is gebruikt.
De hoofdpersonages beschikken over de karaktereigenschappen van de hoofdzonden. In het verhaal zijn locaties beschreven die echt bestaan en situaties die in bedrijven voorkomen. Realistische en geloofwaardige gegevens. De ontknoping in Denver vond ik een mooi sluitstuk van deze roman.
Donkertest is een constructief verhaal met een unieke invalshoek. Helaas blijven de van Gelre’s van deze wereld behept met een dwangmatige hang naar macht. Mooi vond ik hoe de satar, die de kar trekt arocratische nepouders opvoert om geloofwaardig over te komen. Lees meer >>>
***

Advertenties