Recensie Donkertest – Esmeralda

Recensie Esmeralda

Ik heb gelezen “Donkertest” van Iris Pinson.

Hoe verhoudt zich de paradijselijke onschuld tot de schuld? Lila, Péar en Victoria Van Gelre zijn drie zussen die het voor elkaar hebben. Ze zijn aantrekkelijk om te zien, hoog-intelligent, welbespraakt en ze hebben een grote aantrekkingskracht op mannen met status. Maar de dames zijn kritisch en ze zijn alleen ontvankelijk voor mannen van goede afkomst, die ook wat te spenderen hebben.
Volgens de achterflap staat De Van Gelre familie synoniem voor de allegorische voorstelling rondom een hooiwagen, waar iedereen gretig zijn aandeel probeert te bemachtigen.

De donkertest vind ik een apart boek. Het is net zoals het schilderij van Jeroen Bosch in drie delen verdeeld en beschreven.
In het eerste deel herken je mensen uit de huidige maatschappij. Je interessanter voordoen dan je in de werkelijkheid bent. Het personage van de eurocommissaris Margret is perfect neergezet. Een dominante vrouw die de regie stevig in handen heeft en haar dochters succesvol naar de voorgrond schuift. Wat een ego is dat mens toebedeeld.

Het lijkt allemaal goed te gaan tot deel twee.
Dan wordt de hebberigheid van de karakters tot het belachelijke aangezet. Zoals op het schilderij van de hooiwagen, is het gegraai van de dames in volle gang. Aan de ene kant heb ik medelijden met Lucas, het geadopteerde broertje, maar aan de andere kant blijkt hij het geluk aan zijn zijde te hebben en streeft hij uiteindelijk zijn zelfzuchtige zussen voorbij.

Het meeste moest ik lachen om Victoria die in Amerika gaat studeren en denkt dat iedereen om haar draait, zoals de metafoor van Pluto in het zonnestelsel. Vooral wanneer ze denkt dat ze Don Johnson gaat ontmoeten en uiteindelijk met een crimineel in bed beland.
Het derde deel van het boek is de afgrond waarin de zogenaamde succesvolle dames over de brug naar de hel worden geleid. De dromen die niet uitgekomen zijn omdat ze onrealistisch waren.
Lila, die uiteindelijk in de handen van een criminele bende valt en totaal gedesillusioneerd achterblijft.
Ik vond het een mooi boek om te lezen, waarbij ik af en toe in de lach ben geschoten op de manier waarop sommige karakters belachelijk werden gemaakt. Top!

http://www.eboektekoop.nl/index.php?P=cms/pages/beoordelingen&naam=Beoordelingen&EAN=9789082192971&AANTALSTERREN=50&AANTALBEOORDELINGEN=1

Advertenties

Over Pinson

https://irispinson.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in #Donkertest, Artikel, Berichten, Blog, Boek, Boekhandel, Erotiek, Informatie, Recensie, Review, Roman, seks, Tragiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s