Recensie John Zon

Mijn boek!

Donkertest van Iris Pinson is mijn boek. Waarom? Het verhaal is gebaseerd op de Hooiwagen van Jheronimus Bosch. De schilder die bekend staat om zijn satirische voorstellingen. Dat geldt ook voor Donkertest, waarin het personage van Joen Maelre als de Marskramer vanaf de zijlijn de Van Gelre familie voor dezelfde redenen observeert.
Het verhaal van de Donkertest is opgebouwd zoals de drie panelen van het triptiek. De roman start in het paradijs, belandt daarna in een voorstelling van hebberige mensen rondom een hooiwagen en eindigt in de hel.

De van Gelre familie die het verhaal domineert, steken hun gretigheid en dominantie ten koste van anderen niet onder stoelen of banken met als doel hun status te bestendigen en hun hebzucht te bevredigen.
De manier waarop Margret Van Gelre haar dochters op een superieure posities probeert te positioneren mislukt omdat de meiden het niveau niet hebben en letterlijk over de top gaan.
Wat in eerste instantie nog acceptabel lijkt, wordt in het tweede gedeelte subtiel belachelijk gemaakt. In het derde deel valt het doek en wordt duidelijk wie de echte satar is die de Van Gelre familie over de brug naar de afgrond leidt.

Een mooi boek met een herkenbare en schitterende afspiegelingen van de hoofdzonden.

http://www.ako.nl/product/9789082192964/donkertest-iris-pinson/#recensies

Advertenties

Over Pinson

https://irispinson.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in #Donkertest, Bibliotheek, Blog, Boek, Boekhandel, Column, Cultuur, E-Book, Erotiek, Fun, Kunst, Literatuur, Online boekwinkel, Publiceren, Recensie, Review, Roman, seks, Social Media, Tips, Tragiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s