Recensie Donkertest

Recensie Wim de Lange

Een gedurfde roman waarin de Hooiwagen van Jeroen Bosch als inspiratie is gebruikt.
De hoofdpersonages beschikken over de karaktereigenschappen van de hoofdzonden. In het verhaal zijn locaties beschreven die echt bestaan en situaties die in bedrijven voorkomen. Realistische en geloofwaardige gegevens. De ontknoping in Denver vond ik een mooi sluitstuk van deze roman.

Sander grinnikte in zichzelf toen hij uit het raampje van het vliegtuig keek dat kort ervoor op Denver International Airport USA was geland. De witte punten van het dak van terminal weerspiegelde de met sneeuw bedekte Rocky Mountains.

Donkertest is een constructief verhaal met een unieke invalshoek. Helaas blijven de van Gelre’s van deze wereld behept met een dwangmatige hang naar macht. Mooi vond ik hoe de satar, die de kar trekt arocratische nepouders opvoert om geloofwaardig over te komen.

Isabella nam plaats aan tafel en gebaarde naar Lila en Sander dat ze ook plaats konden nemen. Met een elegant gebaar pakte ze de antieke zilveren theepot op en vroeg geaffecteerd of ze thee lustten. Beiden knikten en Isabella schonk de thee in. Voordat Philip aan de tafel ging zitten, pakte hij een bonbon van de schaal en stak deze in zijn mond.
   ‘Philip! De gasten gaan voor,’ zei Isabella bestraffend.
   ‘Lieverd, met wat hier op de tafel staat, kun je een heel weeshuis voeden.’

De manier waarop het afsluitende hoofdstuk was beschreven had ik nog niet eerder gelezen. Apart, maar volledig in lijn met de Hooiwagen van Jeroen Bosch.

Miel opende zijn koffertje en haalde er een rapport uit. Hij overhandigde het aan Margret, die het aanpakte en er gelijk doorheen bladerde.
Miel zag aan haar houding dat ze al lezende de moed verloor. Met een harde klap gooide ze het rapport op de tafel neer.
   ‘Dit is fraude Miel. Ga op zoek naar Victoria. Ik betaal je niet voordat je haar hebt gevonden.’

Mijn eindoordeel is: Een heerlijk weglezende roman. Een mooie invalshoek door het drieluik “De hooiwagen” als metafoor te gebruiken.
Vier sterren!

Advertenties

Over Pinson

https://irispinson.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in #Donkertest en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s