Het is het blijft een leuke discussie. Ik word altijd gefascineerd door uitspraken over seks in een boek.

Iris PinsonHet is het blijft een leuke discussie. Ik word altijd gefascineerd door uitspraken over seks in een boek. Waarom? Seks is iets menselijks. We zijn met zo’n 7 miljard mensen op deze aardkloot. Als ik de 80/20 regel hanteer, zal 20% misschien in een laboratorium verwekt zijn, maar de overige 5,6 miljard zijn ontstaan omdat er penis in een vagina heeft gezeten. Ga me nu niet vertellen dat je dit vreselijk vindt. Seks is toch iets heerlijks?

Toch raar als je bedenkt dat er veel thrillers en oorlogsboeken worden uitgegeven waarin mensen worden vermoord. Gewoon doodgemaakt. Dat je boeken leest waarin mensen op een beestachtige manier worden afgemaakt, mag blijkbaar wel en daarvoor hoef je je niet in je omgeving te verontschuldigen. Ik heb nog niet eerder gehoord dat iemand zijn thriller had weggelegd omdat er een moord werd gepleegd.

Ik ben het volledig met Lucas eens dat het risicovol is om met amateurrecensenten samen te werken. Maar de onbevangenheid van een amateurrecensent kan een goed inzicht geven over de inhoud van het boek. Recensenten zoals o.a. Inanna van den Berg en Erik le Romancier geven goede inhoudelijke feedback over de inhoud van het verhaal, maar ook grammaticale oneffenheden. Iets waarvan je kan leren.
Nu kan ik me voorstellen dat er boeken zijn die voor 80% uit seks bestaan en 20% uit tekst om het verhaal aan elkaar te plakken. Maar er zijn ook boeken waarvan het verhaal 80% inneemt en 20% de menselijke kant belicht, waar seks om de hoek komt kijken. We leven niet voor niets met een kleine 17 miljoen mensen op een paar vierkante kilometer in Nederland. Iets menselijks dus?

Wat is nu de definitie van een seksboek en wat is de definitie van een roman waarin het zakenleven met al zijn actoren wordt beschreven? In bedrijven werken mensen, jong en oud, vrouw en man. Met zo’n dertig jaar ervaring in grote, kleine, start-ups, nationale- en internationale bedrijven ben ik als ieder ander getuige geweest van relaties die op een natuurlijke manier tot stand kwamen en soms met een huwelijk werden bekroond. Deze menselijke relaties met hun valkuilen worden in – Als je Alleen… en California Dreaming – beschreven. En ja, de hoofdpersonen hebben net zoals u en ik ook gevoelens die beschreven zijn.

Als amateurrecensenten vooraf geïnformeerd zijn over de aanwezigheid van seks (normale proporties) en dan klagen over seks, kan het zijn dat de totale samenhang van het verhaal voor de recensent niet duidelijk is. Maar als het boek al door meerdere lezers professioneel is teruggekoppeld zonder opmerkingen over de inhoud van het verhaal kan je je afvragen of de recensent tot de juiste doelgroep behoord. Ook dit soort feedback kan dus voor een schrijver interessant zijn om zijn doelgroep nog beter te definiëren.

Dus, in het vervolg zou ik graag alleen nog maar gefundeerd commentaar willen ontvangen en niet van die loze kreten dat het een seksboek was. Welke overeenkomsten vond je dan bij 50 Tinten Grijs? Of sprak de verhaallijn je niet aan? Waar was je het spoor bijster? Was de kantoorterminologie te ingewikkeld voor je? Of wilde je een romantisch niemendalletje lezen en snap je eigenlijk niet wat het woord seks betekend. Alleen als je een non bent, krijgt je van mijn gelijk.

 

Iris Pinson

https://irispinson.wordpress.com

Advertenties

Over Pinson

https://irispinson.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in #AlsjeAlleen, #CaliforniaDreaming, #DrNorton, Actualiteit, Afbeelding, Algemeen, Art, Article, Artikel, Auteur, Author, Beauty, Berichten, Bibliotheek, Blog, Boek, Boekhandel, Bronnen, Column, Creative, Cultuur, Dagboek, Diversen, E-Book, Evenement, Ideeën, Illustratie, Informatie, Inspiratie, Life, Literatuur, Manuscript, Media, Nieuws, Novel, Online boekwinkel, Publiceren, Recensie, Recentie, Review, Reviews, Roman, Schrijven, Schrijver, Social Media, Uitgeverij en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s