Interview met Iris Pinson

Hoe zou je het boek “California Dreaming” omschrijven voor iemand die het boek niet kent?

California Dreaming gaat over een gecreëerde voorstelling en de realiteit hiervan. In het dagelijks leven ontmoeten we mensen die zich succesvol presenteren. Is dat het niet waar het heden ten dage allemaal om draait? Maar is de presentatie wel de juiste voorstelling? Hoe ziet het dagelijkse leven er van deze mensen uit? Wat houden ze voor ons verborgen als ze hun mooie voorstelling opdissen?

In California Dreaming maken we kennis met de twee werelden van Dana. Een knappe, succesvolle vrouw, maar ook de keerzijde hoe zij zich gedwongen moet handhaven aan de onderkant van de samenleving. We hebben te maken met een voorstelling en een realiteit.

Kan je iets meer over de hoofdpersoon Dana vertellen?

Dana is succesvol, komt uit een gegoede familie en heeft alles voor elkaar. Met haar baas deelt ze het bed om haar carrière te bespoedigen. Maar is dat nu haar gekoesterde droom? Er is ook de keerzijde van Dana, waar ze schandelijk wordt uitgebuit.

Een ding is zeker, Dana is een vrouw die niet lijdzaam bij de pakken neer gaat zitten. Als het moment daar is, neemt ze de regie zelf in handen.

Welk gedeelte van het boek sprak u persoonlijk met meeste aan? Waardoor werd u geïnspireerd?

Het antwoord is tweeledig. In het dagelijks leven ontmoet ik vrouwen in het bedrijfsleven, waarvan sommige een enorme “drive” hebben. De strijd die ze moeten leveren om op dat niveau te komen en zich te handhaven vind ik mooi. Maar als ik de krant lees en zie dat er ook vrouwen zijn die niet bij machte zijn om zich aan het milieu te ontworstelen waar ze deel van uit maken. Deze vrouwen beschikken ook over een “drive”, maar door de omgeving waarin ze opgroeien praktisch niet in staat zijn om het juk af te werpen. Dat vind ik dit vreselijk.

In Nederland hebben we de mond vol over de gelijkheid van rechten en emancipatie, maar als je in de “verkeerde” omgeving wordt geboren, heb je al een behoorlijke achterstand op de voorhand. Geluk hebben en net op het juiste moment op de juiste plaats zijn, is slechts voor een kleine groep mensen weggelegd.

California Dreaming geeft een voorstelling en een realiteit, die niet met elkaar in harmonie zijn. Mijn antwoord op uw vraag is dat beide delen mij aanspreken omdat ze twee uitersten belichten.

Net zoals mijn vorige boek “Als je Alleen…” ben ik ook deze keer weer door de muziek geïnspireerd. Als ik het nummer “Eternal flame” van de Bangles hoor, zie ik letterlijk voor ogen hoe Dana eindelijk in de armen van haar geliefde wordt gesloten. In dit nummer wordt de vraag bezongen of het de werkelijkheid is of een droom betreft. Zo onwerkelijk kan het gevoel van echte liefde zijn.

Het tweede nummer wat inspireerde was “Oh Mother” van Christina Aguilera. Het verdriet wat ze bezingt over het misbruik, is iets wat helaas meer voorkomt en niet altijd voor de buitenwereld zichtbaar is.

Waarom heet de titel van het boek “California Dreaming?

California Dreaming wordt bijna altijd geassocieerd met het succesvolle liedje van The Mamas & the Papas. Daar heeft dit boek niets mee te maken.

California Dreaming is een soort psychologische motivatie om het in de snel veranderende wereld om ons heen te maken. Californië wordt gezien als de plaats waar je fortuin kan vergaren. Dit is gerelateerd aan de California Gold Rush in de 19e eeuw. Tegenwoordig praten we over Silicon Valley, als “the place to be”.

In het boek wordt de zoektocht van Dana beschreven. De plaats waar ze het kan maken. Of dit altijd een logische keuze is, laat ik in het midden.

In januari 2015 komt uw volgende boek uit; Dr. Norton. Speelt Dana hierin ook de hoofdrol?

Nee. Dr. Norton gaat over een succesvol microbioloog die met belangenverstrengeling te maken krijgt. Hij is ongelukkig in de liefde en heeft er veel voor over om zijn oude liefde terug te veroveren. Zijn vriendin is er met zijn oude studievriend vandoor gegaan, wat hem nog steeds dwars zit.

Als een virus sluipt hij haar leven binnen en besmet haar. Haar ziekteverschijnselen worden te laat door haar naasten opgemerkt, waardoor Paul Norton onherstelbare schade toebrengt, om zijn ego te bevredigen.

Hoe komt u tot het schrijven van een boek?

Dat is een verhaal apart. Het klinkt een wellicht bizar, maar ik kan overal schrijven zolang er maar niet te veel herrie is. Het begint met een idee wat ontstaat door iets wat iemand zegt, of wat ik in de krant lees of waar ik me aan erger.

Vanuit mijn bedrijfskundige achtergrond definieer ik het idee tot een bepaald thema en werk dan stap voor stap het thema in grote lijnen uit, net als een bedrijfsplan.

Op het internet zoek ik de aanvullende achtergrondinformatie op. Dan start ik met schrijven. Ik zit gewoon in de woonkamer met mijn laptop op schoot. Zolang de televisie maar niet te hard aan staat, werk ik gewoon door. Op vakantie neem ik altijd een kleine laptop mee. In het vliegtuig heb ik een paar uur ongestoord de tijd om de teksten aan te passen. Het enige belemmerende in een vliegtuig is de beperkte ruimte.

De beschikbare tijd om te schrijven varieert. Als ik op projecten aan het werk ben, heb ik alleen maar de avond om aan mijn manuscripten te werken. Heb ik geen opdracht onder handen, spendeer ik hele dagen aan het schrijven, corrigeren en publiceren.

Heeft u wel eens last van een writersblock gehad?

Tot nu toe niet. Vanwege externe opdrachten vind ik het jammer dat ik geen tijd heb om Dr Norton versneld af te maken.

Misschien heeft het ook wel te maken met het gestructureerd werken in het bedrijfsleven, waar je bij het initiëren van een project ook moet doorpakken en de tijdslijnen in acht moet nemen. Het schrijven zie ik als een leuke hobby. Voor mezelf leg ik de lat hoog, maar er is niemand die me het mes op de keel zet. Dat is relaxed schrijven.

Heeft u een tip voor de lezers?

California Dreaming wordt eind september 2014 gepubliceerd.

Van vrouwelijke meelezers heb ik tijdens het schrijven vernomen dat er passages in California Dreaming zitten die ze schokkend vonden.

Lezers die op zoek zijn naar een romantische liefdesroman adviseer ik om dit boek niet te lezen. De werkelijkheid is niet altijd gelijk aan de gekoesterde droom.

©Pinson Publisher – Augustus 2014

Advertenties

Over Pinson

https://irispinson.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in #CaliforniaDreaming, Article, Artikel, Auteur, Author, Berichten, Bibliotheek, Blog, Boek, Boekhandel, Column, Cultuur, Diversen, E-Book, Ideeën, Inspiratie, Interview, Literatuur, Manuscript, Media, Nieuws, Nieuwsbrieven, Novel, Online boekwinkel, Post, Publiceren, Roman, Schrijven, Schrijver, Social Media, Tips, Uitgeverij en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Interview met Iris Pinson

  1. sunnyjohn512@gmail.com zegt:

    Bedankt om je proeflezer te zijn. Wouw, wat een boek. Zonder op de inhoud in te gaan, laat je doorschemeren hoe een ongecompliceerde voorstelling van het leven eruit kan zien. Het boek geeft een doorkijkje naar de mooie kant van het leven, maar schuwt geen pijn en verdriet. Ik vond het plezierig, maar ook schokkend om te lezen. Eigenlijk is het geen boek om in bed te lezen. Ik heb er een paar keer behoorlijk over liggen namalen. Ondanks het fictie is, greep het me aan. Het verhaal zou zo in mijn eigen omgeving kunnen afspelen zonder dat je er besef van hebt.

    Ik vond het een ontroerend verhaal, wat wel wat in me heeft losgemaakt. Een aanrader voor mensen die wel tegen een stootje kunnen.

    Groeten John

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s