Recensie Erik le Romancier – Als je Alleen…

Hoofdpersoon van ‘Als je alleen…’ is Sonja Plattel. Haar volg je als lezer een aantal decennia van haar leven, van jonge vrouw tot vlotte, vitale vijftiger. Al die tijd en ondanks alles wat ze meemaakt – en ze maakt wat mee! – is en blijft Sonja mooi, intelligent, zelfstandig en doortastend. Dat maakt haar echt een vrouw van nu: slim, sterk, stoer en sexy.

Wat maakt Sonja dan allemaal mee in haar leven? Nou, heel veel, want ze leeft snel en intens. Ze benut haar intelligentie, doorzettingsvermogen, creativiteit en netwerk optimaal om een glanzende, goedbetaalde, internationale loopbaan op te bouwen. Onvermoeibaar en onstuitbaar stoot ze door naar de top, een wereld vol glamour, geld, macht, status en seks. Inderdaad: seks. Want Sonja houdt niet alleen van haar baan, maar ook van erotiek. Als vrije vrouw weet ze wat ze mooi en lekker vindt en is ze niet bang voor seksuele experimenten. Triootjes, partnerruil, lesbische avontuurtjes, al dan niet in combinatie met drank of drugs? Sonja is er allemaal niet vies van en voelt zich er ook niet snel schuldig over. Integendeel, ze geniet met volle teugen van haar jachtige maar prachtige bestaan.

Toch ‘Als je alleen…’ geen platte soft-porno en draait het om meer dan kale carrièredrang of het smakeloos smijten met geld. Het verhaal is ook meer dan een duur, glanzend decor, of dan een stel bordkartonnen personages die in een statische setting zichzelf steeds weer herhalen. Iris Pinson heeft namelijk, behalve een aangenaam verteltempo en een lichte toets, voor haar lezers ook een aantal interessante plotwendingen in petto en laat haar heldin Sonja bovendien langzaam maar zeker een ontwikkeling doormaken. Geholpen door alle gebeurtenissen in haar zakelijke en persoonlijke leven – haar verlovingen, huwelijk, moederschap en echtscheiding heb ik dan nog niet eens genoemd – groeit Sonja in de loop der jaren als mens. Een bijzonder ingrijpende gebeurtenis aan het einde van de roman, ik verklap niet welke, leert haar tenslotte een wijze les over wat werkelijk belangrijk en waardevol is in het leven.

Mijn conclusie is dat de roman ‘Als je alleen…’ van Iris Pinson echt een boek is dat je altijd en overal kunt en wilt lezen. In de tuin, op het terras, in bed, op de bank, noem het maar op. Ik heb het boek zelfs gelezen in de keuken tijdens het koken. Gewoon, omdat ik per se wilde weten hoe het met die slimme, sterke, sexy Sonja verder ging. Samen met de actuele sfeer, de lichte toets en het prettige verteltempo maakt dat van ‘Als je alleen…’ een prima boek voor lange, zwoele zomeravonden.

Erik le Romancier, 30 april 2014 https://www.facebook.com/erikleromancier


https://www.facebook.com/erikleromancier

Advertenties

Over Pinson

https://irispinson.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in #AlsjeAlleen, Recensie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s